Често се питаме как да изберем саксии и кашпи за нашите растения. Стайните растения са живият аксесоар за интериорни пространства, въвеждайки текстура и цвят. Вашите стайни растения могат да влеят в дома ви топлина, да смекчат преходите между пространствата и да служат като точка за привличане на вниманието в стаята. Съчетаването на саксии, растения и правилния декор подобрява здравето и превръща растенията в трудолюбив акцент във вашия дом.

Изборът на подходящата саксия за правилното растение е много важен. Изборът ще повлияе на това как ще изсъхва почвата, колко добре ще расте растението и колко здрави ще бъдат неговите корени. Ние от “Интеркерамос” ще ви помогнем в избора на правилната саксия за растението ви.

Разглеждайки въпросът кои саксии и кашпи са най-подходящи, то трябва да се спрем на няколко елемента:

1. Да знаеш правилния размер – В твърде голяма саксия почвата изсъхва бавно, което прави вашето растение по-податливо на гниене на корените. Когато растението е твърде голямо за саксията си, то би имало тенденция да се преобръща. В твърде малка саксия започва да изсъхва толкова бързо, че ще бъдете предизвикани да поливате доста

Саксии и кашпи

често. В добавка към това, растението може да се обвърже с корени и да покаже забавен растеж.
В идеалния случай следва да поставите растението в саксия със същия размер, в който расте. Когато пресаждате, тъй като растението е надраснало сегашната си саксия, преместете го в саксия с диаметър 5-10 сантиметра по-голям.  За растенията, които растат по-бавно, 2 до 5 сантиметра по-голяма саксия ще свърши добра работа. В никакъв случай не прекалявайте с новия размер на саксия за порасналото цвете.

Просто преминете към следващия размер саксия.
Не пропускайте да вземете под внимание и дали вашето цвете развива голяма зеленина. Ако е така, това означава, че развива по-голяма и по-дълбока коренова система. За целта поставете растението в саксия висока, колкото е и широка.дървени играчки

2. От какъв материал да бъде саксията? Най-разпространените саксийни материали са пластмаса, теракота или глазирана керамика. Пластмасовите саксии са цветни, леки и евтини. Те са склонни да задържат влага, така че ще поливате по-рядко. Изберете пластмасата, когато тежестта е фактор, например за висящи кошници или растения на стенен рафт. Саксиите

от теракота са по-тежки, предлагат красиви шарки и обикновено струват повече. Тези саксии са порести, така че растенията се нуждаят от вода по-често.

Теракотът е идеалният избор за растения, които обичат суха или добре аерирана почва, включително кактуси, орхидеи и бромелии, които може допълнително да декорирате със скандинавски мъх. В употреба може да изберем и керамични саксии с глазирана повърхност. Те са доста по-тежички, изглеждат прекрансо и се предлагат в много интересни форми. Препоръчителни са за тропически растения и за такива, които се радват на влажна почва. Има много различни видове кешпоти, включително метални саксии, кошници, дървени съдове, тенджери от фибростъкло, саксии от теракота и остъклена керамика. Всеки вид съд – купа, саксия или контейнер може да служи като кешпот, стига вашето растение да се побере вътре.

3. Помислете за дренажа преди външния вид на саксията – Повечето стайни растения не процъфтяват в стояща вода, така че саксията ви се нуждае от дренажен отвор на дъното, който позволява водата да излиза и да навлиза навътре. Ако искате да използвате саксия без дренажни отвори за декоративни цели, използвайте я като „кешпот“, който държи саксията, в която расте растението. Тази техника се нарича още двойно потапяне и за целта си избирате практична пластмасова или теракотова саксия и я поставяте в по-голям красив контейнер.

Изберете всеки материал или контейнер, който харесвате, включително плетени кошници, привличащи вниманието стъклени купички или метални кутии. С въображение, достатъчно желание и акрилни бои може да направите от

саксии и кашпи

обикновена теракотена саксия шедьовър. Полето ви за изява е неограничено. Вземете например обикновен пластмасов съд, лепило и нещо което да го покрие – копчета, камъчета, стъклени плочки, черупки. Насладете се на вашия креативен дух и поставете у него любимото си цвете.

В нашия магазин ще откриете и невероятните светещи саксии на Nicoli. Повече за тях може да научите от нашата статия по темата.

Разгледайте най-новите предложения на саксии, кашпи и сандъчета от нашите италиански партнъори:

Erba, Nicoli, Plastecnic, Arca и Pasquini&Bini