Саксии

Обикновено разполагат с дупки в дъното за дренаж, което помага за предотвратяване от преполиване и осигурява добра вентилация на корените. Подходящи са за вътрешно и външно ползване, могат да се ползват с или без подложка. Ако планирате да отглеждате голямо растение, саксията може да бъде по-подходяща от кашпата поради стабилността й. Повечето саксии, са с по-здрави, често с двойни стени. Това ги прави по-устойчиви при силна коренова система, и с по-добра изолация – през зимата, ако саксията е поставен отвън. Саксиите както и кашпите се предлагат в най-различни форми и размери.

Arke Cassettone Nicoli

Кашпи

Името произлиза от френския термин “cache-pot” и буквално означава “скрита ваза”.  Кашпите по-често се използват вътре като украса, но добиват все по-голяма популярност и в озеленяването на външни площи. Когато говорим за вътрешна употреба, кашпите могат да се използват като обикновени саксии за садене. Или за „скриване“, на вече насадено растение в саксия, с което то да стане по-красив декоративен елемент.

Echo Nicoli

Как правилно да насадим растения в тях за външна употреба?

По-високите саксии, често имат отделение, което може да се напълни с дребни камъчета (фракция), за по-добра стабилност. Особено полезно е, когато саксията е отвън, на балкон или на двор, където може да се появи силен вятър и да я събори.

Всички саксии са с предвиден дренаж – просто пробиваме на определените от производителя специално маркирани места дупки, с отверка или винтоверт,  така излишната вода може да се отцеди, без да заблатява растението.

   

Как правилно да насадим растения в тях за вътрешна употреба?

Кашпите в интериора, са предпочиатани, защото придават красив вид, на обикновените саксии. Също така служат и за дренаж, където да се отцежда излишната вода от саксията в тях, без да замърсяват повърхностите над които са поставени.

Ако ще ползвате кашпа за садене на растение в интериора, не дупчете дъното й. Вместо това, напълнете 1/3 от обема и с франкция като дребни камъчета или друг инертен глинест материал. После сложете олекотена и обогатена почва, в която да насадите растението и допълнете с топ слой, колкото е необходимо.

Много саксии (като линия Insula на Teraplast)  се предлагат с вграден резервоар за вода на дъното на саксията, който предава влага нагоре по почвата, когато тя изсъхне. Това ви позволява да отговаряте на нуждите на растенията си, без да ги поливате твърде често (в зависимост от вида на растението и околната температура), така че самото растение може да използва съдържанието на резервоара, когато му е необходимо. Дупката за дренаж осигурява изтичане на излишната вода. Като опция, може да се сложи и специален воден индикатор за нивото на вода, който е лесен за поставяне в саксията.

Красиви саксии или стилни кашпи, при нас ще намерите подходящият вид, цвят и големина. Нашият екип от професионалисти ще ви помогне да намерите практични решения за озеленяване на вашия дом, офис или градина. Разполагаме с богат избор на саксии за растения, декоративни кашпи, модерни саксии, градински кашпи, дизайнерски съдове за озеленяване и други иновативни съдове за озеленяване. Нашите продукти са произведени от висококачествена пластмаса,  с доказан произход от Италия, и са устойчиви на високи температурни разлики. Очакваме ви на www.interkeramos.com и в нашия шоурум.

Прочетете още от блога на InterKeramos:

Характеристики, предимства и видове гранитогрес

Каква е правилната саксия за нашето цвете и как да я изберем?

Гранитогресът – революция в плочките и точното решение за Вашия дом

Почерпете вдъхновение за следващия си проект от нашите партнъори:

Teraplast  Plastecnic  Nicoli   Erba   Arca