Една от най-модерните подови настилки в момента, това е гранитогресът. Той е здрав и устойчив, а видове гранитогрес на пазара ще намерите много. Но преди да разкажем повече за него, ние от Interkeramos ще се постараем да ви запознаем с кратката му, но интересна история. В нашия материал ще обсъдим както произхода, така и неговите характеристики и предимства.

Започвайки строежа на наш нов дом, най-важното нещо, с което трябва да започнем, това са основите. Те трябва да бъдат здрави и сигурни, за да можем да изградим нашето бъдеще върху тях. Освнотно нещо е правилният избор на подова настилка. От момента, в който я изберете и положите в новата си къща/апартамент, тя ще бъде показател за всичко останало. За да бъде перфектна една подова настилка, тя трябва да бъде здрава, да издържа на температурните амплитуди през сезоните и, разбира се, да придава естетически вид.малчугани

гранитогрес, видове гранитогрес, гранитогрес за баня, гранитогрес за кухня, гранитогрес за под

Създаване на гранитогреса – Кога и как?

На фона на повечето подови настилки, гранитогресът е сравнително нов вид. Той възниква през 80-те години на XX век в Италия. В началото е използван предимно в мащабното строителство. Но как се стига всъщност до неговото създаване?

Гранитогресът е изкуствено създаден. Трите основни съставки са глина, смола и пясък. Благодарение на тях той получава своята здравина. При смесването на трите съставки, се получава хомогенна смес. Следва изпичането ѝ на 1200 градуса, което от своя страна премахва всякакъв вид влага. Благодарение именно на това изпичане, гранитогресът придобива влагоустойчивост и водоустойчивост. Чрез двойното пресоване и високата температура, се стига до там гранитогресът да няма кухини по повърхността си и превръщат плочките в здрави, плътни и силно устойчиви на натоварване.

Следващите етапи в създаването определят и видове гранитогрес. Чрез шлайфане и полиране достигаме до четирите основни видове гранитогрес – полиран, матиран, релефен и гланциран. Всеки един от тези видове гранитогрес има своите специфики и предимства.

Матираният гранитогрес се

гранитогрес, видове гранитогрес, гранитогрес за баня, гранитогрес за кухня, гранитогрес за под

предлага за места, на които движението пеша е по-интензивно. Здравината и устойчивостта му са високи, което не позволява на визията да бъде наранена с времето. Матовият гранитогрес разполага с лека грапавина. За това той се препоръчва за влажни места, тъй като не предизвиква хлъзгане и последващи болезнени инциденти.

Полираните и гланцираните видове гранитогрес са за предпочитане на места, в които се излъчва стил и изисканост. Перфектно гладката повърхност не позволява задържането на петна и мърсотия, а почистването е изключително лесно. Отблясъците, които тези видове гранитогрес могат да дадат, гарантират висока класа, изящество и елегантност във всеки един дом.

гранитогрес, видове гранитогрес, гранитогрес за баня, гранитогрес за кухня, гранитогрес за под

Разбира се, това са само основните видове гранитогрес, които в момента се предлагат на пазара. Но както бе споменато в началото на статията, в днешно време освен здравината и устойчивостта на една основа, изключително важно е да се обърне внимание и на естетиката.

Видове гранитогрес – Защо не можем да ги разпознаем?

Защо обаче се случва така, че в повечето случаи не можем да разпознаем гранитогреса? Това е така, защото в момента могат да се открият буквално огромно количество различни видове гранитогрес. Независимо от вида повърхност, която имат, те често приличат на дърво, мрамор, камък или друга повърхност.

гранитогрес, видове гранитогрес, гранитогрес за баня, гранитогрес за кухня, гранитогрес за под

Ако това не Ви е достатъчно, за да изберете гранитогреса за подова настилка, тогава можем да споделим също така, че и цветовата гама е изключително разнообразна. Като добавим и видовете, моделите, размерите и повърхностите, които се предлагат на пазара, шансът да откриете точният за Вас гранитогрес, е голям.

Препоръчваме ви още:

Каква е правилната саксия за нашето цвете и как да я изберем?

Nicoli – Светещи саксии Evolution Light

Гранитогресът – революция в плочките и точното решение за Вашия дом

гранитогрес, видове гранитогрес, гранитогрес за баня, гранитогрес за кухня, гранитогрес за под