Примери и характеристики на готическата архитектура

Готическата архитектура обикновено се характеризира с използването на заострена арка. Този вид архитектура процъфтява през Средновековието между 5-ти и 15-ти век. Другите общи характеристики на този тип конструкция са контрафорси, ребрени сводове и големи прозорци. Този вид дизайн произхожда от Франция и е широко използван при изграждането на големи катедрали и църкви.

 

Характеристики на готическата архитектура

Летящи подпори: Функцията на тези подпори е да разпределят тежестта на високите стени, така че конструкцията да стане стабилна чрез прехвърляне на сила към земята. Освен за целта си да придвижват силата към земята, тези подпори са били използвани като декорация.

Заострена арка: Този дизайн имаше практични и декоративни предимства. Заострената арка се използва за разпределяне на силата на масивни тавани и стени, които са обемисти. По този начин позволи на архитектите да строят по-високи сгради поради стабилността. Тази островърха арка също беше декоративна и красива за окото.

 

Сводести тавани: Този дизайн използва заострената арка, за да разпредели тежестта от горните етажи.

 

Лек и ефирен интериор: Готическият дизайн подчерта необходимостта от достатъчно светлина и свободната циркулация на въздуха от вътрешността на тези сгради. По-рано, преди готическата архитектура, вътрешността на сградите е била задушна и тъмна.

 

Друга обща характеристика на готическата архитектура е височината. Повечето готически църкви са построени с кораб, изпъкнал по-високо от останалата част от сградата, което е предназначено да символизира небесата.

 

От романска до готическа архитектура

Характеристиките, проявявани от готическата архитектура, са разработени от романската архитектура на различни географски места. Оребрените сводове са използвани при направата на корабите на романските църкви. Елементи като ажурни плочи, вертикални шахти и сложни колони са били копирани от романския период. Смята се, че базиликата Сен Дени е първата готическа сграда, която използва всички отличителни черти, вариращи от островърха арка до оребрени сводове.

Регионални различия в готическата архитектура

Във Франция единственият отличителен характер на готическата архитектура в сравнение с други страни е вертикалният характер. За разлика от други страни, във Франция е известно, че параклисите са унифицирани, тъй като няма големи проекции към небето.

 

Отличителна черта на английската готическа архитектура е дължината и често прекомерното подчертаване на интериора в сравнение с хоризонталата. Английските параклиси имат стилистичен интериор в сравнение с тези от Франция и Германия.

 

В Полша и Германия готическата архитектура се характеризира с високи кули и шпилове, които се издигат към небето, но често не са завършени, за да предложат красив външен вид.

 

В Испания и Португалия отличителната черта на готическата архитектура е нейният комплексен характер. Конструкциите са сравнително широки с различни части, водещи една към друга, което я прави сложна. Те често са оградени от високи аркади и просторен интериор, придаващ подобна прилика с немските параклиси.

Замъците са най-популярните примери за готическа архитектура, но този стил може да се приложи и към домовете. Този тип архитектура датира от средновековието, когато хората са полагали големи усилия, за да направят жилищата си светли и просторни.

Това са някои от определящите характеристики на готическата архитектура, които могат да бъдат включени в жилищни сгради:

 

Реещи се височини. Готическите сгради достигат големи височини, благодарение на архитектурни елементи, като летящи контрафорси, които помагат да се поддържат по-високи стени и тавани. През средновековието тези сгради са се извисявали над други структури.

Богато украсен дизайн. Готическите сгради се възхищават заради сложния си дизайн и богато украсени детайли, които рязко контрастират с по-обикновения дизайн на повечето други средновековни сгради. Този тип архитектура се фокусира върху това да направи сградите естетически привлекателни, както и функционални.

Светъл, отворен интериор. Интериорът на готическите сгради е проектиран да бъде ефирен и да позволява много естествена светлина през големи, богато украсени прозорци. Те се отличават с високи тавани и акцент върху открито пространство вместо затворени стаи.

Заострени арки. Заострените арки са визуално привлекателни и осигуряват и функционална цел. Те помагат за разпределяне на тежестта на таваните по-добре от други конструкции, като колони.

Сводести тавани. Готическите сгради имат сводести тавани в различни размери и форми. Тези тавани осигуряват допълнителна елегантност и височина на стаите, правейки ги да изглеждат още по-ефирни и богато украсени.

Нашите завършени проекти включват готическо каменно имение край езерото на езерото Вашингтон. Домът демонстрира няколко характеристики на европейската готическа архитектура. Можете да видите изображения от нашия проект Lakefront Gothic в нашето онлайн портфолио.

 

Интересувате ли се от обсъждане на планове за дом в готически стил? Свържете се с Gelotte Hommas, за да уговорите среща.