Може би имате малък балкон или веранда, където искате да отглеждате растения, или може би имате малка градина, която искате да украсите. Саксиите и кашпите са прекрасен начин да донесете малко зеленина във вашето жилище, дори и да разполагате с ограничено пространство. В тази статия на “Интеркерамос” ще ви представим няколко съвета за избора на саксии и кашпи за малки пространства.

1. Размерът има значение

Когато става дума за саксии за малки пространства, размерът има голямо значение. Трябва да изберете саксии, които ще се съобразят с размера на вашето пространство без да го затискат излишно. Има различни съдове за озеленяване, като височина, ширина и литраж, които да ви помогнат да направите балансиран избор. Не забравяйте, че саксиите ще съдържат растения, които ще пораснат, така че винаги е по-добре да избирате малко по-големи саксии, отколкото да са прекалено малки. Ако вече имате засадени цветя в саксии, може да ги освежите като ги сложите в нови кашпи.

2. Изберете подходящия материал

Саксиите за малки пространства могат да бъдат направени от различни материали, като керамика, пластмаса или дърво. Изборът на материал зависи от вашите лични предпочитания и от условията, в които ще бъдат поставени саксиите. Например, ако ще ги използвате на открито, е по-добре да изберете саксии от устойчив материал, като пластмаса. Пластмасовите съдове за озеленяване са леки за местене, издържат на големи температурни разлики, и имат подходящ дренаж.

3. Изберете правилните растения

Когато става дума за отглеждане на растения в малки саксии, е важно да изберете правилните растения. Трябва да отглеждате растения, които ще се съобразят с размера на саксията, но и с изложението на балкона. В градинските центрове ще ви посъветват за особеностите като кои растения обичат повече светлина, начин на поливане и други. Някои от най-предпочитаните балкоснки цветя са мушкато, петунии, латинка, калдъръмче, вербена и други. От вечнозелените, хората предпочитат видовете туя. Освен красивият вид, те предпазват от прашни частици, и създават естествена преграда от градския шум.

4. Използвайте комбинации

Малката площ не бива да ограничава креативните решения. Ако заложите на сандъчета с окачвач, в които да сложите цъфтящи растения, то може да направите малка градина за подправки в по-малки сандъчета и саксии, която да поставите на цветарник или маса. Не забравяйте, че много от подправките и билките са лесни за отглеждане, виреят целогодишно, но са и практични в прогонването на нежелани насекоми. Друга опция, е засаждането на вечнозелено растение, като акцент в някой ъгъл, което да създава настроение през цялата година.

 

В Интеркерамос може да откриете разнообразни размери и цветове саксии и кашпи. Нашите колеги, ще ви помогнат в избора на подходящата саксия за вашето растение. Имаме стотици артикули на склад. Доверете се на нашия опит и доказаното италианското качество. Очакваме ви на www.interkeramos.com и в нашия шоурум.

Препоръчваме ви:

Характеристики, предимства и видове гранитогрес

Каква е правилната саксия за нашето цвете и как да я изберем?

Гранитогресът – революция в плочките и точното решение за Вашия дом

Почерпете вдъхновение за следващия си проект от нашите партнъори:

Teraplast  Plastecnic  Nicoli   Erba   Arca