Саксия или кашпа? Отговорът на този въпрос може да спаси живота на цветята ви! В тази статия от Интеркерамос ще ви дадем съвети, които ще ви повишат в професионалисти в засаждането и отглеждането на растения. 

 

Дори хора с дългогодишен опит в ботаниката рядко се затрудняват да изберат между саксия или кашпа. Тъй като разликата е доста проста и може да се стори незначителна, далеч не е прецедент просто да бъде пропускана. Така че, ако сте любители в сферата и още не разграничавате тези съдове за озеленяване, не се чувствайте изостанали. По-надолу ще получите всички необходими знания, които ще ви дадат значителна преднина пред останалите. 

Саксия или кашпа | Разлики 

Както казахме, разликата между саксия и кашпа е проста, но съществена. Ако не сте се интересували допълнително по въпроса, лесно не бихте ѝ обърнали внимание. Състои се в това, че саксията има отвори или малки дупки в дъното за дренаж, докато дъното на кашпата е гладка повърхност.  

Саксия 

Саксията е съд за озеленяване, в който се отглеждат цветя и други растения. Подходяща е за използване както в домашни, така и във външни условия. 

Различава се заради отворите за дренаж на дъното ѝ. Като предимства на саксиите трябва да се посочат тяхната издръжливост и добрата изолация, която осигуряват на растението. 

саксия

За какво служат отворите на дъното на саксията 

След като вече нагледно познавате разликата между саксия и кашпа, нека обясним и какво зависи от нея. 

Отворите на дъното на саксията предпазват растението от преполиване и преовлажняване. Благодарение на тях, излишната вода се оттича от почвата, а не се събира в основата на съда. Това предотвратява гниене на корените или поява на бактерии и гъби и помага за проветливостта. 

Кашпа 

Кашпата е декоративен контейнер за засаждане на растения, който е предпочитан в интериорното озеленяване. Отличава се с интересни и красиви дизайни, които украсяват дома. Използва се най-често като съд, в който се поставя класическа работна саксия с вече засадено в нея цвете. Кашпата няма дупки за дренаж на дъното си и по това се различава от саксията. 

Могат ли растенията да се отглеждат само в кашпа

Възможна ли е правилна хидратация на растението само в кашпа? Да, стига да го засадите по правилен начин. Тайното помощно средство за целта са декоративни камъчета. Поставяте един слой от тях по дъното на съда и след това засипвате с почва и засаждате растението. 

кашпа

Тази техника позволява на излишната вода да изтича в пространството между камъчетата. Получава се функционален дренажен слой, който предотвратява от застояване на вода в почвата. По този начин можете да превърнете кашпата си в самостоятелно използваем съд за засаждане. 

Саксия или кашпа | Характеристики, които да имате предвид  

Размер и форма 

За да развият добре кореновата си система и да растат правилно, растенията имат нужда от пространство. Затова и при избора на подходяща саксия или кашпа, размерът е ключов критерий. Обикновено е препоръчително да изберете съд, с диаметър около 2-3 пъти по-голям от диаметъра на кореновата топка на растението. Освен диаметърът е важна и дълбочината. Ако растението е с по-дълги корени, трябва да се предвиди по-дълбок контейнер.

саксия или кашпа

Формата на подбраната саксия или кашпа се определя спрямо размерите на растението. Както дадохме за пример по-горе – едно растение с дълги корени има нужда да расте в продълговата, дълбок съд. За растенията с високи стебла е подходящ висок и стабилен съд, а за такива с широки листа – по-закръглен. 

Дренаж и вентилация 

Осигуряването на нужните дренаж и вентилация е от ключово значение за здравето на растенията и отглеждането им в саксия или кашпа. 

От дренажната система на контейнера за засаждане зависи поддръжката на благоприятна влажност на почвата. При правилно оттичане на водата, корените на растението растат здрави, което му предвещава дълъг живот. 

саксия или кашпа

Вентилацията също е едно от условията за здрав живот на растението. Тя помага за изпаряването на влагата от почвата и листата, което намалява риска от появата на плесен или мухъл. Освен това помага за усвояването на кислорода и предотвратява прегряване или прекалено охлаждане, като поддържа подходяща температура. 

Саксия или кашпа да изберем 

саксия или кашпа

Оказва се, че въпросът „Саксия или кашпа?” няма верен отговор. равилният избор е и саксия, и кашпа. Саксията с вече засаденото цвете се поставя в кашпа – това са най-добрите условия, които можете да отглеждате вашите растения. В саксията растението живее дълго, защото е добре хидратирано. Кашпата пък служи за дренаж, за да не се притеснявате от пропускане на вода. Тя също е отличен декоративен елемент за дома или градината. 

След като вече знаете разликите между саксия или кашпа, сте готови да отгледате растенията си в правилна среда. Следвайки съветите в тази статия, можете да предприемете следващата стъпка в озеленяването на дома и градината си още сега.

Прочетете още от блога на Интеркерамос:

Евтин гранитогрес за двор – Високо качество и ниска цена

Саксия или кашпа – каква е разликата, и как правилно да насадим растения в тях